Vanaf 1 januari 2013 mogen natura zorgverzekeraars weigeren vergoeding te geven voor gezondheidszorg. Dit geldt voor de ziekenhuizen, instellingen en zorgverleners in de gezondheidszorg waarmee zorgverzekeraars geen contract hebben. Wees dus de komende maanden zeer bewust van uw keuze over de zorgverzekeraar waar u vanaf 1 januari 2013 mee in zee gaat. Het verschil in maandpremie die u betaalt voor uw restitutie of natura zorgverzekering is namelijk niet groot.
Fysiotherapie
Fysiotherapie wordt in de basisverzekering alleen bij chronische aandoeningen vergoed die opgenomen zijn op de lijst van Minister Borst. Bij langdurige behandeling in verband met chronische aandoeningen worden de eerste twintig behandelingen echter alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij kinderen, tot 18 jaar, met deze aandoeningen worden de eerste negen behandelingen wel uit de basisverzekering vergoed. Verder vallen ze in dezelfde regeling als volwassenen. Kinderen met andere aandoeningen krijgen, als dat noodzakelijk is, maximaal twee maal negen behandelingen per aandoening vergoed. Volwassenen kunnen dus een aandoening hebben die helemaal niet of maar gedeeltelijk wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Alle verzekerden die zo af en toe naar de fysiotherapeut gaan, moeten voor vergoeding een aanvullende zorgverzekering afsluit. Om deze mensen er op te attenderen goed naar hun zorgpolis te kijken, is de campagne ’Kom in actie. Zorg dat er voldoende fysiotherapie en keuzevrijheid door een restitutie polis in uw verzekering aanwezig is.
Restitutie en Natura Verzekering
Met de komst van het nieuwe zorgstelsel in 2006 verdween het onderscheid tussen particuliere zorgverzekeringen en het ziekenfonds. In plaats daarvan kwam er de keuze tussen de zogeheten natura- en restitutiepolis. Wat is het verschil tussen de naturapolis en restitutiepolis?
Betalen en declareren
Bij een natura- en restitutie polis heb je recht op zorg die bij gecontracteerde zorgverleners direct door de zorgverzekeraar betaald kan worden. Bij een naturapolis en niet gecontracteerde zorgverleners is het bedrag wat de zorgverzekeraar uitkeert zodanig laag dat de vrije keuze sterk beperkt wordt. In het geval van een restitutieverzekeraar staan de vergoedingen vast ongeacht uw keuze van zorg.
Keuzevrijheid
Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is daarnaast dat verzekerden met een restitutiepolis keuzevrijheid hebben. Om de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen, sluiten verzekeraars contracten af met zorgverleners. Bij een naturapolis kun je meestal alleen kiezen voor een behandelaar waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Naast de natura- en restitutiepolis zijn er tegenwoordig allerlei mengvormen. U regionale verzekeringsspecialist in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam of Den Haag kan u daarbij adviseren.
Restitutie Zorgverzekering
Bij een restitutiepolis is er keus tussen polissen met gecontracteerde zorg, deels-gecontracteerde zorg en niet-gecontracteerde zorg. De restitutie verzekering is de tegenhanger van de natura verzekering. Bij een pure restitutie polis heeft een verzekerde volledige keuzevrijheid om zijn eigen zorgverlener te kiezen. Het is wel mogelijk dat een verzekerde de zorgnota moet voorschieten die hij daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken heeft gemaakt over de betaling, hoeft de verzekerde niet voor te schieten. Bij een pure restitutiepolis betaalt de zorgverzekeraar het zogeheten ‘wettelijke tarief’ of een ‘marktconforme vergoeding’ terug. Een gedeeltelijk gecontracteerde polis biedt alleen een volledige vergoeding als de verzekerde naar een behandelaar gaat waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Als de verzekerde naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet de verzekerde soms een deel van de rekening zelf betalen.
Lijst restitutie zorgverzekeraars
Hieronder de lijst met restitutie zorgverzekeraars. Deze lijst bevat geen zorgverzekeraars met een mix van natura en restitutie polissen om u een duidelijk beeld te geven.
- Agis
- AnderZorg
- ASR
- CZ Direct
- De Amersfoortse
- De Friesland
- FBTO Zorg Premie Berekenen
- IZZ
- Menzis
- Meeus
- OHRA
- ONVZ
- Salland
- Stad Holland
- VGZ