De griepprik is een prik die bepaalde risicogroepen kunnen halen bij hun huisarts. Vroeger werd iedereen ingeënt tegen het zogenaamde influenzavirus, maar in de praktijk werd bij sommige mensen het middel erger dan de kwaal. Om op ziekte- en zorgkosten te kunnen besparen, wordt tegenwoordig niet iedereen meer ingeënt tegen de griep. Alleen zogenaamde risicogroepen krijgen nog jaarlijks een oproep om de griepprik te komen halen bij de huisarts. De griepprik wordt wel volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Griep
Het influenzavirus kan voornamelijk de luchtwegen behoorlijk irriteren. Voor de meeste mensen is de griep niet gevaarlijk; de patiënt is een aantal dagen flink ziek, maar knapt daarna wel weer op. Bij risicogroepen zoals kleine kinderen of mensen met astma ligt dat anders. Kleine kinderen zijn in ieder geval al vatbaar voor allerlei ziektes, doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Naar mate iemand meer ‘kinderziektes’ overkomen heeft, werkt het immuunsysteem ook beter. Daarom krijgen kleine kinderen meestal de griepprik wel. In bijvoorbeeld het geval van astma, zijn de luchtwegen al geïrriteerd. Dit kan benauwdheidsklachten veroorzaken en het ademhalen belemmeren. Daarom behoren ook mensen met ademhalingsklachten over het algemeen tot de risicogroep.
Jaarlijks
Ieder jaar krijgen mensen die behoren tot de risicogroep een oproep om de griepprik op te komen halen bij de huisarts. In twee gevallen kan iemand tot een risicogroep behoren: in ieder geval wordt iedereen ouder dan zestig jaar opgeroepen. Ook mensen met bepaalde specifieke aandoeningen krijgen het advies een griepprik te halen. De uitnodiging ontvangt de patiënt van de huisarts. Toch biedt een griepprik niet altijd volledige bescherming tegen griep. Net als bij de meeste medicijnen, is het niet uitgesloten dat iemand alsnog de griep krijgt. Wel wordt de kans op het krijgen van griep kleiner. Ook de ongemakken die door het influenzavirus worden opgeroepen, zijn na de griepprik meestal kleiner. Daardoor kunnen griepproblemen een stuk minder erg verlopen dan normaal het geval is. Ook de kans op longontstekingen worden kleiner.
Wanneer behoor ik tot de risicogroep?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaalt welke mensen tot de risicogroep behoren. In ieder geval worden alle kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar oud eenmalig ingeënt tegen de griep. De prik zelf bestaat uit twee fasen met een tussenperiode van vier weken. Ook mensen met hart- en longziekten behoren tot de risicogroep. Mensen die problemen hebben met de nieren of een andere weerstandsbepalende ziekte hebben, krijgen meestal de griepprik. Voor diabetespatiënten betekent de ziekte meestal dat het immuunsysteem minder goed werkt. Ook mensen die in een instelling wonen en een verstandelijke handicap hebben, horen bij de risicogroep.
Naar de huisarts
Wie behoort tot de risicogroep, krijgt vanzelf een oproep van de huisarts om een griepprik te komen halen. Het is aangeraden de griepprik wel kosteloos op te komen halen. De kosten van de griepprik worden gewoon vergoed door alle zorgverzekeraars vanuit het basispakket, die bij elke verzekeraar hetzelfde is. Meestal worden mensen opgeroepen tussen half oktober en half november. De meeste mensen worden gevaccineerd tijdens speciale spreekuren. Ook gebeurt het wel eens dat de praktijk van de huisarts niet groot genoeg is. In dat geval kunnen patiënten de griepprik ophalen op een speciaal ingerichte locatie.
Toch is het halen van de griepprik niet verplicht. Het is mogelijk het aanbod af te slaan, maar dan is de patiënt wel minder goed beschermd. Niet iedereen wil de griepprik, omdat er bijwerken bij de griepprik horen. Het is een fabel dat de griepprik griep veroorzaakt. Wel kunnen mensen zich wat ‘minder lekker voelen’, door bijvoorbeeld lusteloosheid, hoofdpijn en koorts. Meestal gebeurt dat bij mensen die nog nooit de griep hebben gehad. Als er ernstige bijwerken optreden door de griepprik, moet de patiënt dit onmiddellijk melden bij de huisarts. Deze geeft de klachten dan door aan het bijwerkingencentrum Lareb.
Eigen risico?
Voor het ophalen van de griepprik geldt in principe geen eigen risico of eigen bijdrage. De griepprik wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar, die bij iedere zorgverzekeraar gelijk is.